
 

  



Vendor Questions and answers- 

Question 1: 
 
Page 7 states “cost/price of the proposed items for week of 3/10/2014” Clarify that this means last delivered prices thru 3/7 
which determines customer pricing effective the week of 3/10, or whether this means delivered prices during the week of 
3/10-3/14. 
 
Answer 1: 
 
 The Price must reflect what the customer would pay if they ordered it within the week of 3/10 to 3/16. Please refer to the 
solicitation page 104 paragraph  2. Paragraph (c), Period for Acceptance of Offers. Period of acceptance is _275_ days. All 
quotes must remain effective for the length of the acceptance period.  
 
Question 2: 
 
Clarify that this will apply for quotes as well, i.e. the effective period for quoted prices shall be the past price that would have 
been provided for orders placed the week of 3/3 – 3/7  (Quotes are provided for order periods, not delivery periods). 
 
Answer 2: 
 
 This does apply for all invoices and all quotes. 
 
Question 3: 
 
Price Proposal Market Basket column P Std Freight – pls clarify what this is? i.e.. it appears for most items this would not be 
filled in as delivered prices do not always break out transportation cost.  Pls confirm this is not a mandatory field. 
 
Answer 3: 
 
 This is a mandatory field. You must separate the material cost and the freight cost.  
 

Clarified answers- 

a. For inventoried delivered prices - Delivered prices, column O, should be for last Inventory delivered prices thru 3/7/14, 
which are used to establish commercial customer prices the week of 3/10/14  
 
b. For Price Quotes, it is the price the mfr would have charged the PV for orders placed the week of 3/3/14-3/7/14 (Quoted 
Order Prices are effective for time of order, not delivery: similar to DLA PV pricing) 
NOTE: Quoters most likely will not hold their quoted prices for 275 days.  It is the Vendor that WILL hold the quoted price 
for a period of 275 days (with all other landed/delivered prices), as the initial week contract pricing. 
 

On Page 2 of Amendment 0003 

To clarify that the Deletion of 52.212-4 Contract Terms and Conditions -- Commercial Items (Sep 2013) is to delete only one 
instance of this clause and that the 52.212-4 Contract Terms and Conditions -- Commercial Items (Sep 2013) on pages 15-22 
of the solicitation remains a clause in the solicitation.  

On page 24 of Amendment 0003 in Clause 52.212-5 - Contract Terms and Conditions Required to Implement Statutes or 
Executive Orders -- Commercial Items (Jan 2014) 

Delete: 

___ (25) 52.219-28, Post Award Small Business Program Rerepresentation (Jul 2013) (15 U.S.C. 632(a)(2)). 

Replace 



_X_ (25) 52.219-28, Post Award Small Business Program Rerepresentation (Jul 2013) (15 U.S.C. 632(a)(2)). 

On Page 9 of Amendment 0003 

To Clarify This addendum that is listed in Amendment 0003 is being added to the the solicitation not deleted.  

ADDENDUM TO FAR 52.212-4 -Contract Terms and Conditions – Commercial Items 
 
On Page 29 of Amendment 0003 

Delete 

  Guaranteed Minimum Estimated Contract Value Contract Maximum 

Base Period $229,000.00 $2,290,000.00 $4,007,500.00 

Option 1 $114,500.00 $1,145,000.00 $2,003,750.00 

Option 2 $229,000.00 $2,290,000.00 $4,007,500.00 

Total $572,500.00 $5,725,000.00 $10,018,750.00 

 

Replace 

  Guaranteed Minimum Estimated Contract Value Contract Maximum 

Base Period $229,000.00 $2,290,000.00  

Option 1 $114,500.00 $1,145,000.00  

Option 2 $229,000.00 $2,290,000.00  

Total $572,500.00 $5,725,000.00 $12,882,000.00 

 

On Page 33 of Amendment 003 

Delete: 

On page 107 Paragraph F  
Delete:  
All plans submitted as part of the offeror’s Non-Price Proposal shall be incorporated into the resultant contract(s), to 
include those elements of an offeror’s Non-Price Proposal that exceed solicitation requirements, as well as all 
Implementation and general Business Plans. Final negotiated prices shall become the baseline catalog prices at the 
start of the contract and at the time of first order. 

On Page 33 of Amendment 0003 

Delete: 

The CAP must show how the 175% ceiling will be supported 

Replace 



The CAP must show how the 225% ceiling will be supported9 

 

 

 

On Page 98 of the solicitation 

Delete: 

52.215-9023 Reverse Auction (NOV 2012) – DLAD 

As prescribed in 15.408-90(c)(1), use the following provision.  

REVERSE AUCTION (NOV 2012) 

  The Contracting Officer may utilize on-line reverse auctioning as a means of conducting price discussions 
under this solicitation. If the Contracting Officer does not conduct a reverse auction, award may be made on the 
basis of initial offers or following discussions not using reverse auctioning as a pricing technique. If the Contracting 
Officer decides to use on-line reverse auctioning to conduct price negotiations, the Contracting Officer will notify 
offerors of this decision and the following provisions will apply. 

  (a) The award decision will be made in accordance with the evaluation factors as set forth in the solicitation. The 
reverse on-line auction will be used as a pricing technique during discussions to establish the final offered prices from each 
offeror. These prices will be used in conjunction with the evaluation factors stated elsewhere in the solicitation in order to 
make the award decision in accordance with the basis for award stated in the solicitation. 

  (b) Following the decision to conduct discussions using on-line reverse auctioning as a pricing technique, the 
Contracting Officer or his/her representative will provide offerors determined to be in the competitive range with information 
concerning the on-line auction process. The Government intends to use a commercial web-based product to conduct the 
reverse auction. 

  (c) Prior to or simultaneously with conducting the on-line reverse auction, the Contracting Officer may hold 
discussions with the offerors concerning matters appropriate for discussion, such as issues involving technical proposals or 
unbalanced pricing. 

  (d) The lowest offeror’s price(s) for each round of the reverse auction will be disclosed to other offerors and anyone 
else having authorized access to the on-line auction. This disclosure is anonymous, meaning that each offeror’s identity will 
be concealed from other offerors (although it will be known to the Government; only a generic identifier will be used for each 
offeror’s proposed pricing, such as “Offeror A” or “lowest-priced offeror”). By submitting a proposal in response to the 
solicitation, offerors agree to participate in the reverse auction and that their prices may be disclosed, including to other 
offerors, during the reverse auction. 

  (e) The reverse auction system currently in use designates offers as "Lead," meaning the current low price in that 
auction, or "Not Lead," meaning not the current low price in that auction. In the event of a tie offer, the reverse auction 
provider's system designates the first offer of that price as "Lead" and the second or subsequent offer of that price as "Not 
Lead." Offerors shall not submit a tie offer, since this is inconsistent with the purpose of the reverse auction. If a tie offer is 
submitted, the "Not Lead" offeror that submitted the tie offer must offer a changed price; it will be ineligible for award if the 
final price in the auction is the tie offer price. 



  (f) An offeror's final auction price at the close of the reverse auction will be considered its final proposal revision. 
No price revisions will be accepted after the close of the reverse auction, unless the Contracting Officer decides that further 
discussions are needed and final proposal revisions are again requested in accordance with Federal Acquisition Regulation 
(FAR) 15.307, or the Contracting Officer determines that it would be in the best interest of the Government to re-open the 
auction. 

  (g) The following information is provided regarding the procedures to be followed if a reverse auction is conducted. 

  (1) Each offeror identified by the Contracting Officer as a participant in the reverse auction will be contacted by 
Defense Logistic Agency’s commercial reverse auction service provider to advise the offeror of the event and to provide an 
explanation of the process. 

  (2) In order for an Offeror to participate in the reverse auction, such offeror must agree with terms and conditions of 
the entire solicitation, including this provision, and agree to the commercial reverse auction service provider’s terms and 
conditions for using its service. Information concerning the reverse auction process and the commercial service provider’s 
terms and conditions is embedded within the email notification sent by the on-line reverse auction pricing tool system 
administrator. 

  (3) Offerors shall secure the passwords and other confidential materials provided by the commercial reverse auction 
service provider or the Government and ensure they are used only for purposes of participation in the reverse auction. 
Offerors shall keep their own and other offerors’ pricing in confidence until after contract award. 

  (4) Any offeror unable to enter pricing through the commercial reverse auction service provider’s system during a 
reverse auction must notify the Contracting Officer or designated representative immediately. The Contracting Officer may, 
at his/her sole discretion, extend or re-open the reverse auction if the reason for the offeror’s inability to enter pricing is 
determined to be without fault on the part of the offeror and outside the offeror’s control. 

  (5) The reverse auction will be conducted using the commercial reverse auction service provider’s website as 
embedded in the email notification. Offerors shall be responsible for providing their own computer and internet connection. 

  (6) Training: 

  (i) The commercial reverse auction service provider and/or a Government representative will provide familiarization 
training to offerors’ employees; this training may be provided through written material, the commercial reverse auction 
service provider’s website, and/or other means. 

  (ii) An employee of an offeror who successfully completes the training shall be designated as a 'trained offeror.' 
Only trained offerors may participate in a reverse auction. The Contracting Officer reserves the right to request that offerors 
provide an alternate offeror employee to become a 'trained offeror.' The Contracting Officer also reserves the right to take 
away the 'trained offeror' designation from any trained offeror who fails to abide by the solicitation’s or commercial reverse 
auction service provider’s terms and conditions. 

Replace: 

52.215-9023 Reverse Auction (OCT 2013)  

The Contracting Officer may utilize on-line reverse auctioning as a means of conducting price discussions under this 
solicitation. If the Contracting Officer does not conduct a reverse auction, award may be made on the basis of initial offers or 
following discussions not using reverse auctioning as a pricing technique. If the Contracting Officer decides to use on-line 
reverse auctioning to conduct price negotiations, the Contracting Officer will notify Offerors of this decision and the 
following provisions will apply:  



(a) The award decision will be made in accordance with the evaluation factors as set forth in the solicitation. The reverse on-
line auction will be used as a pricing technique during discussions to establish the final offered prices from each Offeror. 
These prices will be used in conjunction with the evaluation factors stated elsewhere in the solicitation in order to make the 
award decision in accordance with the basis for award stated in the solicitation.  

(b) Following the decision to conduct discussions using reverse auctioning as a pricing technique, the Contracting Officer or 
his/her representative will provide Offerors determined to be in the competitive range with information concerning the 
auction process.  

(c) Prior to conducting the reverse auction, the Contracting Officer may hold discussions with the Offerors concerning 
matters appropriate for discussion, such as issues involving technical proposals or unbalanced pricing.  

(d) Unless auction instructions indicate that only Offeror’s rankings will be displayed, the lowest Offeror’s price(s) for each 
round of the reverse auction will be disclosed to other Offerors and anyone else having authorized access to the auction. This 
disclosure is anonymous, meaning that each Offeror’s identity will be concealed from other Offerors (although it will be 
known to the Government; only a generic identifier will be used for each Offeror’s proposed pricing, such as “Offeror A” or 
“lowest-priced Offeror”). By submitting a proposal in response to the solicitation, Offerors agree to participate in the reverse 
auction and that their prices may be disclosed, including to other Offerors, during the reverse auction. 

(e) An Offeror’s final auction price at the close of the reverse auction will be considered its final price proposal revision. No 
price revisions will be accepted after the close of the reverse auction, unless the Contracting Officer decides that further 
discussions are needed and final price proposal revisions are again requested in accordance with Federal Acquisition 
Regulation (FAR) 15.307, or the Contracting Officer determines that it would be in the best interest of the Government to re-
open the auction.  

(f) The following requirements apply when the Government uses a commercial web-based product to conduct the reverse 
auction:  

(1) Each Offeror identified by the Contracting Officer as a participant in the reverse auction will be contacted by Defense 
Logistic Agency’s commercial reverse auction service provider to advise the Offeror of the event and to provide an 
explanation of the process.  

(2) In order for an Offeror to participate in the reverse auction, such Offeror must agree with terms and conditions of the 
entire solicitation, including this provision, and agree to the commercial reverse auction service provider’s terms and 
conditions for using its service. Information concerning the reverse auction process and the commercial service provider’s 
terms and conditions is embedded within the email notification sent by the on-line reverse auction pricing tool system 
administrator.  

(3) Offerors shall secure the passwords and other confidential materials provided by the commercial reverse auction service 
provider or the Government and ensure they are used only for purposes of participation in the reverse auction. Offerors shall 
keep their own and other Offeror’s pricing in confidence until after contract award.  

(4) The reverse auction system currently in use designates offers as "Lead," meaning the current low price in that auction, or 
"Not Lead," meaning not the current low price in that auction. In the event of a tie offer, the reverse auction provider's system 
designates the first offer of that price as "Lead" and the second or subsequent offer of that price as "Not Lead." Offerors shall 
not submit a tie offer, since this is inconsistent with the purpose of the reverse auction. If a tie offer is submitted and no 
evaluation factors other than price were identified in the solicitation, the "Not Lead” Offeror that submitted the tie offer must 
offer a changed price; otherwise its offer will be ineligible for award if their final price in the auction is the tie offer price. If 
evaluation factors in addition to price were listed in the solicitation, tie offers that are "Not Lead" will be considered and 
evaluated in accordance with those evaluation factors. 

(5) Any Offerors unable to enter pricing through the commercial reverse auction service provider’s system during a reverse 
auction must notify the Contracting Officer or designated representative immediately. The Contracting Officer may, at his/her 
sole discretion, extend or re-open the reverse auction if the reason for the Offeror’s inability to enter pricing is determined to 
be without fault on the part of the Offeror and outside the Offeror’s control. 



(6) The reverse auction will be conducted using the commercial reverse auction service provider’s website as embedded in 
the email notification. Offerors shall be responsible for providing their own computer and internet connection.  

(7) Training:  

(i) The commercial reverse auction service provider and/or a Government representative will provide familiarization training 
to Offerors’ employees; this training may be provided through written material, the commercial reverse auction service 
provider’s website, and/or other means.  

(ii) An employee of an Offeror who successfully completes the training shall be designated as a “Trained Offeror.” Only 
Trained Offerors may participate in a reverse auction. The Contracting Officer reserves the right to request that Offerors 
provide an alternate Offeror employee to become a Trained Offeror. The Contracting Officer also reserves the right to take 
away the Trained Offeror’s designation from any Trained Offeror who fails to abide by the solicitation’s or commercial 
reverse auction service provider’s terms and conditions.  

On Page 41 of the solicitation Paragraph E 

Delete: 

The guaranteed minimum shall be 10% of the estimated contract dollar value. The contract maximum, including option 
periods, if invoked, shall be 175% of the estimated contract dollar value. 

Replace: 

The guaranteed minimum shall be 10% of the estimated contract dollar value. The contract maximum, including option 
periods, if invoked, shall be 225% of the estimated contract dollar value. 

On Page 112 Note i of the Solicitation  

Delete: 

All offered items must be a close match to the solicited LSN specification requirements to include item description, unit 
package size, units per purchase pack, grade or fabrication.  If the offeror’s proposed item does closely adhere to the current 
requirement, it will not be considered an acceptable item.  If the offeror’s proposed item matches a different DLA Troop 
Support LSN, please provide that LSN. 

Replace: 

All offered items must be a close match to the solicited LSN specification requirements to include item description, unit 
package size, units per purchase pack, grade or fabrication.  If the offeror’s proposed item does NOT closely adhere to the 
current requirement, it will not be considered an acceptable item.  If the offeror’s proposed item matches a different DLA 
Troop Support LSN, please provide that LSN. 

 


