BILLING (APPROVING) OFFICIAL QUICK REFERENCE

Q:  How do I know if I am an authorized Billing Official?

A:  Billing Officials are required to be appointed in writing.  They are required to acknowledge the appointment via signature.  Also, Billing Officials are required to sign a DD 577 Signature Card, which is kept on file at DFAS.  All Billing Officials must receive training prior to their appointment.  Do not sign any statements until the above criteria have been met.

Q:  Why is the Billing Official appointment so formal?

A:  A Billing Official wears “2 hats”; purchase card Billing Officials are also considered Certifying Officers as defined in statute and the Financial Management Regulations.  The Certifying Officer has pecuniary (financial) liability for unauthorized purchases.  The “formality” of the appointment protects both the interests of the Government and the rights of the Certifying Officer.

Q:  Where can I find information or training on Certifying Officer responsibilities?

A:  It is imperative that Certifying Officers understand their responsibilities and liabilities.  DLA has on-line Certifying Officer training at https://hqcnet.hq.dla.mil/fo (click on “Certifying Officer Training”).  Also, Volume 5, Chapter 33 of the Financial Management regulations contains relevant information and can be found at http://www.dtic.mil/comptroller/fmr/05/05_33.pdf.  Note:  These sites do not provide information on the specific responsibilities of a purchase card Billing Official.  Contact your Activity’s program coordinator for specific Billing Official training.  

Q:  What should I do with my monthly statement?  

A: -- Immediately mark the date of receipt on the statement.  

-- Examine the statement to verify previous payments have been credited to the account.  Contact USBank immediately to determine cause if a previous payment has not been reflected on the statement.  

-- Compare the Billing Official statement with the cardholder statements and all receipts provided by the cardholder.  Each purchase reflected on your statement should correspond to a purchase reflected on the cardholder statement and supported by receipts.  

-- Review for unauthorized purchases.  It is imperative that cardholders complete the “description” line on their statements for each purchase made and provide all receipts.  This allows the Billing Official to quickly determine whether the item bought was authorized (the description of the item should match to the description of the item reflected on the purchase receipt).

-- Ensure all items reflected on the statement were received.  Accountable property should be handled IAW DLAD 4160.9.  This document can be found at http://www.dlaps.hq.dla.mil.

-- Comply with all local policies.

-- Sign and date the billing official’s statement when the review is complete.

Q:  What happens if an item shows on the statement but it has not yet been received—should I authorize payment?

A:  The Deputy Secretary of Defense implemented a “pay and confirm policy”.  What that means is if an item has been ordered but has not yet arrived when the billing statement is received, contact the vendor to ensure the item has been shipped.  If so, the charge may be certified.  If the item isn’t received by the receipt of the next billing statement, formally dispute the charge by submitting a Cardholder Statement of Questioned Item (CQSI) to USBank.  (Note: If charges show on a statement for items not purchased, immediately dispute the item by submitting a CQSI.)

Q:  How long must I retain the Billing Official statement?

A:  Statements and supporting backup documents must be retained 6 years, 3 months.

Q:  What happens if the Billing Official is delinquent in paying their account?

A:  All purchase card accounts under that Billing Official are suspended if the delinquency exceeds 60 days.  If the account is delinquent more than 180 days, the entire activity that the Billing Official is assigned to (i.e., DSCR, DSCP, etc) is suspended until the account is reconciled.

Q:  I am leaving the activity.  Do I need to do anything?

A:  Immediately notify your Activity Program Coordinator to have yourself removed as the Billing Official and to have a formal replacement made.  Ensure you certify your last statement prior to departure.

Q:  Where can I find more information on the DLA Purchase Card program?

A:  Consult with your Activity Program Coordinator.  Also, check the DLA Purchase Card web page at http://www.dla.mil/j-3/j-336/LogisticsPolicy/purchasecard.htm.  

