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ATTACHMENT TO ADC 423 
Revise DLMS 527D to Allow Use of Supply Condition Code with Due-In (Procurement 

Instrument Source) and Specifically Logistics Reassignment Memorandum Due-
In  (MILSTRAP DDX) (Supply) 

 
 
 
1.  ORIGINATOR: 

 a.  Service/Agency:  Defense Logistic Agency (DLA) 

 b.  Originator:  DLA, Supply PRC Representative:  HQ DLA/J-335; 703-767-1424; DSN 427 

2.  FUNCTIONAL AREA:  Supply 

3.  REQUESTED CHANGE: 

a.  Title:  Revise DLMS 527D to Allow Supply Condition Code with Logistics 
Reassignment Memorandum Due-In (Procurement Instrument Source) (MILSTRAP DDX) 
(Supply) 

b.  Description of Change:  DLA’s Enterprise Business System (EBS) requires that a supply 
condition code (SCC) be included in a DDX/DFX Logistics Reassignment (LR) Memorandum   
Due-In transactions.  DLA states that if an SCC is not included, the transactions will reject at EBS.  
MILSTRAP currently requires the SCC in record position (rp) 71 of DI Code DF_, due-in from    
nonprocurement instrument source.  For DI Code DD_, rp 71 is a multiuse field.  However, DLA 
indicates that Service legacy systems provided the SCC in DI Code DDX to SAMMS, and DLA 
believes this proposed change should not require a change to Service legacy systems, but rather 
supports an existing interface requirement; however, DLA also notes that “occasionally” Air Force 
and Navy do not send the SCC.  [NOTE FOR THE SERVICES and GSA:  As part of the PDC 
staffing Components were asked to determine if their systems include the SCC in rp 71 of DI Code 
DD_ in general , as well as specifically in DI Code DDX transactions sent to DLA, and advise DLA 
Logistics Management Standards of findings in response to the PDC.  This information was 
requested to document if this is an existing interface currently in use by the Service legacy systems 
with DLA, and therefore, just a procedural update to MILSTRAP with no system impact; or is this a 
new requirement for Service system modernization efforts. A definitive answer was not provided 
by all Components.  Responses to the PDC are at paragraph 7.] 

c.  Procedures:  DLA stated that in DLA’s Standard Automated Materiel Management System 
(SAMMS), the SCC was required and was typically provided by the Services in DI Code DDX; 
however, the SCC entry was not required by DoD 4000.25-2-M, MILSTRAP, AP 3.10, which 
identified DI Code DD_ rp 71 as a multiuse field to be left blank for inter-Component use.  DLA 
requested that MILSTRAP AP3.10, rp 71, be modified accordingly, to document existing interface 
for entry of SCC in DI Code DDX.  (See note above.) 
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(1)  Revise DoD 4000.25-2-M, MILSTRAP, AP3.10, DI Code DD_, Due-In Procurement 
Instrument Source, as follows (change is identified by red, bold, italicized text)   
[NOTE:  PDC288 stated that the MILSTRAP revision would either be to acknowledge rp 71 is 
used for SCC in either DD_ or DDX across the board, if Service/GSA response to PDC indicates 
such; otherwise, it will be a footnote specific to the existing interfaces as shown below.  
Component responses to PDC 288 did not confirm that SCC was used across the board.  In 
the absence of additional input from the Services and GSA stating that all use the SCC in 
DI Code DDX, the change is documented in MILSTRAP as used by agreement.] 

DI Code DD_  
FIELD LEGEND 

RECORD 
POSITION(S) 

 
ENTRY AND INSTRUCTIONS 

Multiuse 
 

71-72 For intra-Component use, enter data prescribed 
by the Component.  For inter-Component use, 
leave blank.4 

4 For  DI Code DDX, DLA enters the supply condition code in rp 71 on an inter -Component basis based 
upon trading par tner  agreement.  All DOD Components must implement use of SCC with DLMS 527D 
due-in transaction cor responding to MILSTRAP DI Code DD_ functionality, in their  modernized systems.  
MILSTRAP DI Code DD_ cor responds to DLMS 527D with beginning segment Transaction Type Code 
DA and use of CS segment for  contract number  or  purchase request number .  DLMS 527D for  
MILSTRAP DI Code DDX functionality includes LIN01 code T.  Refer  to ADC 423. 

  (2)  Revise DLMS 527D, for memorandum due-in, as follows: 
[NOTE:  If Service/GSA research/responses to the PDC revealed that SCC was currently used for 
DD_ in legacy systems, no change to 527D would be required, and the table below would not have 
been included in the ADC.  If Service responses  SCC is not currently used with DD_ in legacy 
systems, the DLMS note would be revised as shown.  If research revealed SCC was used with 
DDX, but not other DD_, then the note would be revised accordingly, with the enhancement 
applying to DD_ other than DDX. Responses to the PDC (at paragraph 7) did not provide 
conclusive guidance]  
 
Item 

# 
Location Revision to 527D Reason 

1.  DLMS 
Introductory 
Note: 

Added ADC 423 to DLMS Introductory note 6: 
 
- ADC 423, Revise DLMS 527D to Allow Use 
of Supply Condition Code with Due-In 
(Procurement Instrument Source) and 
Specifically with Logistics Reassignment 
Memorandum Due-In (MILSTRAP DDX) 
(Supply) (Staffed as PDC 288) 
 

To identify DLMS changes included in 
the DS. 
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Item 
# 

Location Revision to 527D Reason 

2.  2/LQ01/130 Revise DLMS note for qualifier 83: 
 

83  Supply Condition Code 
 

Use to identify the material condition of the 
quantity cited in 2/RCD/040. Must use in 
nonprocurement source due-in, ARI/PMR, 
delinquent due-in inquiry, and delinquent due-
in advice transactions.  Use of SCC in Due-in 
from procurement instrument source is 
recommended but optional until use of 
SCC is fully implemented by all 
Components.  Components should ensure 
that inclusion of the SCC in Due-In from 
procurement transactions does not cause 
inappropriate rejection of the transaction. 
Refer to ADC 423. 

To acknowledge that use of SCC with 
Due-In from Procurement Instrument 
source may not be fully implemented 
across all Components. 
MILSTRAP DI Code DF_ (Due-In 
from Other Than Procurement 
Instrument Source) provides for entry 
of SCC in rp 71.  
MILSTRAP DI Code DD_ (Due-In 
Procurement Instrument Source) does 
not specify entry of SCC, rather rp 71 is 
a multi-use field. 
 
Navy and DLA use SCC in LR 
memorandum Due –in (DI Code DDX 
and corresponding 527D).  Army, Air 
Force, and GSA did not state whether 
SCC was being used.  Use of SCC should 
be implemented in due-in transactions 
from procurement source in modernized 
systems, if not already being used. 

 

d.  Alternatives:  Not applicable.  

4.  REASON FOR CHANGE:   

 a.  DLA indicates this change supports an existing inter-Component interface requirement; however, 
MILSTRAP guidance for DI Code DDX indicates rp 71 is a multiuse field for intra-Component use.  
PDC 288 tasked the Services/GSA investigate their use of SCC in DI Code DD_, rp 71, and advise 
if the SCC is used in all DD_, only in DDX, or not used.  Component responses at paragraph 7 did 
not fully address this.  Updates required to MILSTRAP and DLMS 527D notes depended upon 
Service/GSA responses.  If the Services and GSA confirmed their use of the SCC in DI Code DD_, or 
DDX, rp 71 for, as a minimum, interface with DLA, the MILSTRAP Administrator would have 
documented the use in MILSTRAP DDX, and the corresponding DLMS 527D, as an existing interface 
to ensure proper mapping in a mixed DLSS/DLMS environment. However the PDC responses at 
paragraph 7 did not clearly state this was an existing requirement, and the requirement must be 
optional until such time as all Components have implemented in their modernized systems. 

 b.  The PDC requested Services and GSA review their LR process to determine whether or not the 
SCC is being provided in DI Code DDX, rp 71, and in DI Code DD_ in general.  If SCC is provided in 
DDX, request verification include whether it is being provided to DLA only, or is also being provided 
in LRs involving the Services and/or GSA.  The Components were to provide this information in 
response to the PDC.  SPRC responses at paragraph 7 did not fully address the requirement. 

 c.  If use of SCC is not part of existing Service or GSA LR process for 527D memorandum 
due-in transactions, this change must be implemented as part of modernization.  
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5.  ADVANTAGES AND DISADVANTAGES: 

a.  Advantages:  Including the condition code will enhance LR DDX processing.   

b.  Disadvantages:  None. 

6.  IMPACT: 

a.  Data Content/Procedures:  As noted above for DI Code DDX and DLMS 527D. 

b.  Publication(s):  DoD 4000.25-2-M (MILSTRAP), DLMS 527D, and DLA Transaction 
Services Maps. 

c.  Automated Information Systems (AIS).  May impact Service and GSA AIS to ensure 
SCC is included in 527D Due-In transactions modernized systems, if it is determined use is 
not part of legacy systems.  DOD Components must also ensure that that inclusion of the 
Supply Condition Code in a DLMS 527D Due-In (Procurement Instrument Source) 
transaction does not cause inappropriate rejection of the transaction 

7.  RESPONSE AND COMMENT TO PDC 288/Draft ADC 423: 

ORGANIZATION RESPONSE 

DLA Concur. No impact ICAN. 

DDC, DLA MILSTRAP POC, and EBS concur.  EBS has no impact. 

Army Concurs 
 

Navy Legacy applications expect a condition code in the 71 record position for DD_ 
transactions. 

Air Force Response to PDC staffing note regarding current process for DD_/DDX rp 71:  
USAF passes SCC 'A' on all DD_/DDX transactions in rp 71 with the 
exception of PR data which would be blank. 

Marine Corps Concur as written (draft ADC 423). 

GSA ---------------------- 
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